İlk olarak 2011 yılında Almanya Hannover Fuarı'nda kullanıldı. Ertesi yıl Bosch Firması ve Henning Kagermann çalışma grubu Alman hükümetine konuyla ilgili bir rapor sundu. 2013 yılındaki Hannover fuarında ise "4. Endüstri Devrimi" yada yaygın kullanımı ile "Endüstri 4.0" tanıtıldı ve genel olarak kabul gördü.
Tarih boyunca yaşanan 4 büyük endüstri devrimi şu şekildedir;
1. Su buharının üretim tezgahlarında kullanılması
2. Üretim bandının geliştirilmesi ve elektriğin üretimde kullanılması
3. 1970'lerde başlayan ve programlanabilir makinaların kullanılmaya başlaması
4. Tüm teknolojilerin (yazılım, donanım, yapay zeka) üretim bandında insanın yerini almasını hedefleyen Endüstri 4.0
Tüm endüstri devrimlerinde olduğu gibi Endüstri devriminde de insanların büyük çoğunluğunun işsiz kalacağı kaygısı yaygın. Endüstri 4.0 Yapay zeka ve robot teknolojilerini destekleyerek insanı üretimde çok daha az kullanmak istiyor. Peki bu nelere neden olabilir, daha çok insan üretimden hizmet sektörüne kayacaktır. Yeni sektörlerin önü açılabilir veya oluşabilir. Kimbilir belkide günde 8 saat çalışmak yerine 4 saat çalışmaya başlayacağız. Nüfusu kalabalık olan ülkeler için potansiyel bir tehlike olduğu açık fakat zamanla bu sorunun aşılacağı da kesin gibi görünüyor.
Endüstri 4.0 temel olarak Bilişim Teknolojileri ile Endüstriyi bir araya getirmeyi hedefliyor. Ana bileşenlerinden ilki Yeni Nesil Yazılım ve Donanım, yani bugünün klâsik donanımlarından farklı olarak düşük maliyetli, az yer kaplayan, az enerji harcayan, az ısı üreten, ancak bir o kadar da yüksek güvenilirlikte çalışan donanımlar ve bu donanımları çalıştıracak işletim ve yazılım sistemlerinin kaynak ve bellek kullanımı açısından tutumlu olması hedefidir.
Endüstri 4.0 için en önemli 10 adım aşağıdaki görseldeki gibidir;
İleri Seviye Materyaller : Daha hafif, daha dayanıklı, daha çevreci materyallerin üretimi.
Bulut Sistemi ve Big Data : İnternet üzerinde üzerinde daha fazla veri ve uygulama dağıtımı ihtiyacını daha az masrafla yerine getirmek için son yıllarda yaygın kullanılmakta. ayrıca big data ile ticaretten, güvenliğe tüm sosyal trendleri ölçme ve bilgi edinme.
Otonom araçlar : Herhangi bir sürücüye ühtüyaç duymadan gidebilen araçlar ve makinalar geliştirme.
Sentetik Bioloji : İnsan organlarından, enerji üreten bakterilere geniş bir alanı kapsıyor.
Sanal gerçeklik : Bilgisayar destekli 3D yazılımlarla artırılmış sanal gerçeklik. Oyunlardan endüstriyel üretime bir çok alanda kullanılıyor.
Yapay Zeka : Endüstri 4.0 'ın ana hedeflerinden biri, insanın karar alma süreçlerini tamamen yerine getirecek yazılımlar. Otonom araçlardan, üretim bandıkdaki robotlara geniş bir alanı kapsıyor.
Robot : Üretimde insana olan ihtiyacı azaltmak için en önemli değişken. Çin ve Hindistan gibi ülkeleri ilerde zor durumda bırakabilir.
BlockChain : Sanal para ağı, geleceğin parası olarak görülüyor. Değeri pazar etklerinin haricinde hiç bir şeye bağlı değil.
3D Printing : Kalıplardan, araçlara hatta insan organlarına bir çok şeyi basabilcek büyük bir teknoloji.
Internet Of Things(IoT) : Buzdolabı, çamaşır makinası, su sayacı, bütün nesneler ilerde internete bağlanacak ve daha verimli kullanımları hedeflenecek.