“There are only two kinds of languages: the ones people complain about and the ones nobody uses.”
"Sadece iki tür programlama dili vardır: insanların sürekli şikayet ettikleri ve hiçbir kimse tarafından kullanılmayanlar."
― Bjarne Stroustrup
― Bjarne Stroustrup
Onlarca programlama dili ve yüzlerce scripting dili bilişim dünyasında aktif olarak kullanılmakta. Programcılığa yeni başlayan biri olarak hangisinde uzmanlaşmanız gerektiğine karar vermede zorluk çekmeniz kaçınılmaz. Her yıl bir biri ardına tanıtılan diller, mevcut dillere eklenen frameworkler, kütüphaneler, eklentiler. C/C++ ve onlardan türeyen, over-engineered (mühendislik sürecine gereğinden fazla maruz kalmış) Java ve C# gibi ileri seviyeli diller artık programcılar tarafından tercih edilmemeye başladı. Syntax'ı daha az yoran, noktalı virgülle, küme parantez ile uğraştırmayan scripting tarzı dillerin poülaritesi her geçen gün artıyor. Programlama öğrenenler sınıftı, miras almaydı, çok biçimlilikti bu tür işlerle uğraşmak yerine fonksiyonel programlama ile projelerine çözüm üretme derdindeler.
Dünya çapında bir çok saygın kuruluş yaygınlık, mesleki eğilim ve proje üretimine göre programlama dillerini sıralıyorlar. IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers ) ise her yıl çeşitli kriterleri baz alarak programlama dillerini sıralandırıyor. IEEE'nin Spectrum dergisinde yayınlanan araştırmaya göre 2017 yılında Python dili popülerliğini artırmaya devam ediyor. İş bulma indexine göre Java birinciliğini korurken, Spectrumun kendi analizine ve popülerlik indexine göre Python birinci sırada. İş bulma indeksine göre ilk 20 programlama dili aşağıdaki gibidir;
İş bulma endeksine göre ilk 20 program (Kaynak : ieee-spectrum) |
Yukarıdaki liste bölgesel ve ülke bazında farklılıklar gösterebilir, mesala Türkiye'de web ağırlıklı diller daha önce sıralarda yer alabilir. Çin'de ya da Avrupa'daki durumda birbirinden farklı olabilir ama dünya ortalaması yukarıdaki gibi seyrediyor.
IEEE Spectrumun kendi değerlendirmesinde ise ilk 20 yazılım dili aşağıdaki gibi görünüyor;
IEEE Spectrum sıralaması |
Trend olma kriterine göre ilk 20 dil aşağıda verilmiştir;
Trend olma durumuna göre diller |
Trend olma durumuna göre listelendiğinde Python yine en başta yer alıyor. Apple ve iOS programlama da kullanılmasından dolayı Swift 5. sırada GO ise 7. sırada yer alıyor. C# 'ın ise hızlı bir şekilde kan kaybettiğini görüyoruz.
RedMonk.com sitesinin, web tabanlı yazılım depolama ve paylaşma ortamı olan GitHub ortamından derlediği verilere göre ise ilk 20 Programlama dili şu şekildedir;
Github üzerinden derlenen popülerlik grafiği (kaynak: redmonk.com) |
1 JavaScript
2 Java
3 Python
4 PHP
5 C#
6 C++
7 CSS
8 Ruby
9 C
10 Swift
10 Objective-C
12 Shell
12 R
14 TypeScript
14 Scala
16 Go
17 PowerShell
18 Perl
19 Haskell
20 Lua
Kişisel tahminlerime göre bir kaç yıl içinde Python zirveye oturacak. Dil öğrenen insanlar artık dilin yapısallığına bakmıyor ve kolay kod yazmak istiyor, dolayısı ile scripting tarzı diller olan Python, Ruby, Go tarzı dillere yöneliyorlar. C/C++ ve Java yaygınlık ve platform zenginliği sebebiyle daha uzun yıllar ilk sıralarda yer alacaklar, öte yandan C# için aynı durum söz konusu olmayacak, Microsoft'un yanlış politikaları sonucu C# sadece Windows platformlarına sıkışmış durumda ve kan kaybetmeye devam edecek. R dili ise yaygınlığını artıracak, big dataya olan ilgi arttıkça adını daha sık duyacağız. Apple Swift'i çıkararak programcıları Objective-C çilesinden kurtardı, başka bir programlama dilini piyasaya sürene kadar Swift'in popülerliği artmaya devam edecek. Öte yandan Swift'i andıran özellikleri ve Google'ın 2017 de Android için Kotlin'i varsayılan dil yapacağını duyurması insanların ilgisini bir anda bu dile yöneltmesine sebep oldu. Önümüzdeki yıl muhtemelen Kotlin'i de ilk 10 da göreceğiz.
Umarım programcılığa yeni başlayan yada meraklı programcılar için faydalı bir yazı olmuştur.